VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, RÁDI BYCHOM VÁS TÍMTO UPOZORNILI, ŽE POSLEDNÍ OBJEDNÁVKY, KTERÉ MAJÍ BÝT DORUČENY DO VÁNOC MUSEJÍ BÝT POTVRZENY A ZAPLACENY (V PŘÍPADĚ OBJEDNÁVEK S PLATBOU PŘEDEM) DO 16. 12. 2025. U OBJEDNÁVEK PO TOMTO DATU DORUČENÍ DO VÁNOC NEDOKÁŽEME GARANTOVAT. OD 22. 12. 2025 DO 9. 1. 2026 JE NAŠE FIRMA Z DŮVODU DOVOLENÉ A INVENTUR UZAVŘENA. OBJEDNÁVKY V TOMTO OBDOBÍ BUDOU PŘIJÍMÁNY, ALE EXPEDOVÁNY BUDOU AŽ OD 12. 1. 2026. DĚKUJEME VÁM ZA PŘÍZEŇ V LETOŠNÍM ROCE A TĚŠÍME SE NA VÁS I V ROCE NADCHÁZEJÍCÍM. PŘEJEME VÁM ŠŤASTNÉ VÁNOCE PLNÉ ZÁŽITKŮ A JEN TO NEJLEPŠÍ DO ROKU 2026. VÁŠ TÝM WWW.SHOP-POINT.CZ

Je smaltované nádobí zdravé? Pravda a mýty

Je smaltované nádobí zdravé? Pravda a mýty

Smaltované nádobí patří mezi tradiční materiály v českých kuchyních. Je odolné, snadno se udržuje a při správném používání vydrží mnoho let. Často se ale objevuje otázka, zda je smalt opravdu zdravotně nezávadný a vhodný pro každodenní vaření. Smalt je v podstatě sklovina vypalovaná na kovovém základu. Vytváří tvrdý, hladký a neporézní povrch, který je bezpečný a stabilní při kontaktu s potravinami.

 

Je smalt bezpečný?

Smaltovaný povrch je chemicky inertní, nepřejímá chutě ani pachy a nereaguje ani s kyselými potravinami, jako jsou rajčata nebo zelí. Díky tomu je vhodný téměř pro jakýkoli typ vaření.

Výhody smaltovaného povrchu:

  • zdravotně nezávadný povrch
  • žádná reakce s potravinami
  • nepřejímání chutí a vůní
  • hygienický, hladký a snadno omyvatelný povrch
  • antialergický materiál

Mýty o smaltu

Kolem smaltu koluje několik nepravd. Nejčastěji panuje obava, že po odštípnutí smaltu je nádobí zdravotně nebezpečné. Kovový základ pod smaltem však není toxický. Problémem může být pouze dlouhodobé používání mechanicky poškozeného kusu, protože ztrácí své vlastnosti – nikoli kvůli zdravotní závadnosti, ale kvůli menší životnosti.

Kdy nádobí vyměnit:

pokud má hluboké praskliny

pokud jsou odštípnutá místa větší

pokud se smalt loupe ve více vrstvách

Jak poznat kvalitní smaltované nádobí

Kvalitní smalt se pozná podle rovnoměrné vrstvy, pevného kovového základu a precizního povrchu bez bublin a tenkých míst.

Důležité parametry:

  • rovnoměrná vrstva smaltu
  • silnější kovový základ (ocel, litina)
  • žádné viditelné nerovnosti
  • kvalitní vypalování povrchu

Takové nádobí má vyšší odolnost proti prasknutí a delší životnost.

 

Údržba smaltovaného nádobí

Správná péče prodlouží životnost a zachová hygienické vlastnosti.

Doporučení při údržbě:

  • myjte měkkou houbičkou
  • nepoužívejte drátěnky a abrazivní přípravky
  • při připečení nechte nádobu odmočit
  • na čištění lze použít teplou vodu a jedlou sodu
  • Díky neporéznímu povrchu se smalt velmi snadno čistí a nenasakuje tuky ani zbytky jídel.

Shrnutí

Smaltované nádobí patří mezi nejzdravější a nejbezpečnější materiály pro vaření. Je inertní, hygienické, neporézní a velmi odolné. Pokud je dobře vyrobené a správně udržované, poskytuje spolehlivé a dlouhodobé řešení pro každodenní vaření i servírování.